torsdag 22 oktober 2009

Deja vu!

Det var inte speciellt länge sedan jag gjorde samma sak som nu, fast med en Annapanna i magen. Men ändå, tycker det är lite kul att se vad som häånder vecka för vecka, dessutom får jag ju lite hjälp att hålla koll på hur långt gången jag är, glömmer det annars...

Vecka 18
Vid den här tiden brukar den första ultraljudsundersökningen göras. Ofta är det först nu som man som partner på riktigt kan ta till sig att ett barn är på väg. Ultraljud görs för att bättre kunna beräkna när barnet kommer att födas. Som blivande förälder är det lätt att mentalt ställa in sig på det datum för förlossningen som man får. Men man kan aldrig veta säkert och det kan dröja drygt två veckor efter beräknad tid innan barnet kommer. Läs mer i 1177.se om ultraljudsundersökning av graviditet. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.

När man fått ett ungefärligt förlossningsdatum kan man också ansöka hos försäkringskassan om havandeskapspenning, som kan tas ut från vecka 32. Havandeskapspenning är till för friska kvinnor som har arbeten som är tunga eller innebär andra risker, och därför inte kan arbeta hela graviditeten. Läs mer i 1177.se om regler om arbetsmiljö när man är gravid. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.

Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra på sig mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och man kan ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.


Taget härifrån.

Inga kommentarer: