torsdag 18 september 2008

Vecka 31
Man kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo. Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de börjar bli tyngre. Blivande föräldrar börjar förbereda sig på att det kommer ett nytt liv. Många blir lite mer inåtvända och vill ordna det omkring sig. Man hör ofta talas om att stora renoveringsprojekt dras igång inför den nya familjemedlemmens ankomst. Det kallas ofta för att man "boar".

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Taget ur: familjeliv och från sjukvårdsrådgivningen.

***********

Jag fattar inte vart veckorna tar vägen! Fredag och ny vecka igen! Snabba ryck! Men det där med att vilja ha ordning omkring sig och starta renoveringsprojekt vete tusan. Inte när man bor mitt i ett renoveringsprojekt! Tänk om man kunde knäppa med fingrarna och blunda så är allt klart... Nej, jag får helt enkelt lära mig att leva i det som är och tänka att det blir bra om ett tag. Ett bra tag. Något annat att glädjas vid är läget, att vi bor inne i 'stan' och att det är nära till allt! Det är så skönt!
Boa har jag inte heller börjat med! Jag har inte tagit fram Majas bebiskläder, jag har inte kollat spjälsängen, inte heller lakan till den. Vi ska köpa en ny smidig vagn, men den är inte beställd heller. Det får vänta, ingen panik. Jag gör det när det känns rätt och att det är läge för det.

3 kommentarer:

Camilla sa...

Med första barnet var jag tidig med att skaffa allt. Med andra blev det i sista minuten. Kanske blir det så? Man har ju liksom fullt upp...och det ordnar sig ju :) Hoppas att du mår bra! Ha en skön lördagkväll!

Lisbeth sa...

Haha, J hinner väl när det är så dax annars? Du ligger väl kvar ett par timmar, då har han ju gott om tid... ;)
*duckarochskickarkramar*

Ulrika sa...

Hehe - japp, precis huvudet på spisen!! Hur kunde gissa att jag räknat ut det så bra? Förresten ett par timmar? En trekvart på sin höjd ;-)

*Kramaromknäppisen*