lördag 29 januari 2011

Akkurat, nu ær snart dagens 15 timmars arbete gjort! Och vet ni vad, det ær faktiskt rætt så morsomt! Jag kænner att jag børjar fatta læget med alla signeringar, alla papper som ska kollas och skrivas på, och lite om det konstiga! sætt som lækemedlen står i lækemedelsrummet! Jag børjar bli redig på att blanda antibiotika! Spola picclines, lægga om sår och flirta 92-åriga farbrøder till att æta... :-) Men samtidigt så ær det skønt att det 'bara' ær ett sånt hær långt pass kvar! Før jag ær trøtt! Redigt trøtt! Det ær tur att det ær vældigt trevliga och roliga arbetskompisar! Før det ær det verkligen, glada och tacksamma och tycker att vi svenska sykepleier ær så 'flink'...

Nu sista rycket och rapport till nattpersonalen, sen hem till hybeln och sova några timmar!

Vet ni vad førresten, hær i Norge får jag 4 paket bløjor, Libero eller Pampers før 50 norska... fantastiskt billigt!!!

fredag 28 januari 2011

Skickar en hælsning till er i Sverige från en hårt arbetande sykepleiere! Jag længtar hem till mina ungar och make så jag næstan går itu, men samtidigt ær det vældigt roligt att jobba igen. Nu går jag som sjukskøterska och har ansvar før mina egna patienter. Det ær fint, men allt ær vældigt annorlunda i Norge mot i Sverige. Det ær stenålder hær, allt ska dubbelkollas och signeras på pappersjournaler. Ingen smidighet alls...

Nåvæl. Goa pengar har de i alla fall de hær oljemiljardærerna!

Två dagars jobb kvar, sen hemåt på søndag kvæll! Jihooo!

onsdag 26 januari 2011

Jag känner mig inte riktigt färdig med Norgejobb. Jag var ju iväg en sväng i höstas och tyckte väl sådär om det. Men samtidigt är en gång ingen gång. Det är för tidigt att helt dissa det efter en helgs jobb. Därför står väskan packad, bilen tankad och jag taggad för en helgs jobb igen. Eller faktiskt en långhelg. Torsdag till söndag blir det! Känns ok. Jag ska vara på samma avdelning som senast. Hoppas så småningom få komma ner på akuten, eller deras motsvarighet till vår jourcentral. Men jag får väl bli lite mer känd på sjukhuset först... Alla får göra hundgörat på avdelning först ett tag!!

Nåväl, det blir inte mycket bloggat från Oslo, så jag önskar därför alla tappra läsare en riktigt skön helg!!

Tjing!

måndag 24 januari 2011

Det börjar likna någon sorts flow!

Vilken skön känsla. Jag sover bättre och mer sammanhängande, det var många dagar sedan jag masade mig upp halvdöd och outsövd vid halv fem-fem och tog upp en liten trött prins! Nu vaknar vi klockan sju i stället och hinner knappt med att komma i tid till dagis! Underbart! Och jag känner nån sorts rus i kroppen. Nån sorts må bra-rus! Det måste vara sömnen, härliga motions-endorfiner av allt mitt powerwalkande, glädje över tappade kilon, och så pulverdieten på det. Som grädde på moset.  (vad GOTT det hade varit!! Grädde och mos....mmm) Även lilleman är en gladare prick efter att han får sova i eget annat rum och får ligga och smågnälla i fred utan att en morsa kommer i tid och otid för att kolla läget. Ibland får jag väcka honom för att hinna ge gröt och byta blöja och ta av pyamas och sätta på dagens outfit innan det är dags att klä på för dagispromenad. Men visst är det märkligt hur man funkar som mamma. Trots att prinsen fått nytt eget rum som har stängd dörr eller i alla fall på glänt, och två rum emellan och så gula proppar i mina öron, så hör jag honom när han låter... och min man som säger att jag är hörselskadad. Mmm sure! Selektivt möjligtsvis ;) 

söndag 23 januari 2011

Amo ergo sum!


fredag 21 januari 2011

Idag är det hejja mig! Först en långrunda med Axel i vagnen, sen ikväll blev jag rastlös och gick ut igen. Fyrtiofem minuter i snabbsnabb takt! Ensam. Otroligt skönt! Nu härligt trött i benen, och cirkus tolv km 'gådda'!

Nu fredagsmys i soffan med Maja! Skön kväll! Ja förutom när de andra åt taco! Jobbigt! Jag slog på stort med en påse grönsakssoppesmak! Namnam ;)

I förrgår smet jag ut på stan på eftermiddan och kollade in stans rea! Några påsar blev det allt! Bland annat ett par mycket efterlängtade Primeboots! I love!

Nu en ledig (!) helg! Det var väldigt länge sen. I morgon ska vi göra nåt kul har vi lovat de små, får se vad vi hittar på! Vi åker väl och tittar på nåt!

Fridens liljor!

onsdag 19 januari 2011

Fullt ös i 'sjukstugan'!! Alla mår toppen!

Never ending story!


alla dessa sjukdomar! Någon av barnen eller jag själv, har varit sjuka sedan 22 december förra året! Igår trodde jag att nu äntligen är det över, Anna var hemma en extradag från dagis, men mådde prima. Därför var jag helt inne på att det skulle bli dagis för tjejerna och en långpromenad för mig och Axel utan pansarvagnen!

Trodde jag ja!

Klockan halv tolv i natt kom Maja in till oss. Ont i magen. Jag trodde först att det var ett av hennes vanliga knep för att få sova i vår säng så elaka mamman följde med henne in till hennes säng. Stoppade om och sa godnatt. Fem minuter senare var hon tillbaka, och sen började kräk-kalaset! När magen var tom, allt skurat, sängen nybäddad, tvättmaskinen på g, så somnade hon gott och vaknade inte förrän åtta i morse. Pigg! Opåverkad och hungrig! Nu leker (bråkar och tjafsar!) hon och Anna som vanligt. Friskhetstecken som bara den!

Till frukost fick hon två brants skorpor och proviva och ingen magknip eller illamående i sikte. Detta var första gången(!) Maja kräktes. I hela hennes liv. Alldeles fruktansvärt tyckte hon det var stackars lilla unge! Eftersom dagis infört att även syskon ska vara hemma till magsjuka barn, har jag huset 'fullt' av barn. Dagispersonalen som jag pratade med i morse sa att den nya reglen är ett sätt att få slut på all rungång av sjukor som härjar på dagis. En del föräldrar håller inte sina barn hemma tillräckligt länge utan lämnar dem på dagis för tidigt efter sjukdom. Det är därför alla sjukdomar går varv på varv... Fruktansvärt irriterande kan ju jag tycka!! Och synd om de barnen som inte är friska nog men ändå ska orka med tempot på dagis, när de borde få sitta i soffan hemma och glo på Bollibompa. Jag kan förstå att det kan vara en ekonomisk fråga, men då får man väl hålla igen på något den månaden så att barnen får vara hemma och bli friska! Så det var dagens moralkaka!

Det gäller att vara snabbombytlig i sina planer vid denna tiden på året och med barn i dagisåldern! Hemmadag och tvättdag blev det i stället! Fast jag ska smita iväg i eftermiddag när pappaJ kommer hem. Måste få lite egen luft!

Nu blir det lek med play-doo-lera här!

tisdag 18 januari 2011

Fantastiskt!!

Något har hänt! Något underbart fantastiskt och oväntat! Något som håller på att förändra denna Ulrikan och som gör att jag känner energin sakta återkommer till mig.
Det magiska ordet heter.... sömn!!

Våran lille gosse har fått nytt rum! Tidigare hade han sängen i rummet bredvid vårt. Nu har han fått flytta in i Majas gamla rum som numera är lekrum åt alla tre. (Maja sover ju numera inne hos Anna... egen önskan. Hon 'sover över'). Mellan Majas gamla rum och vårt ligger köket och en rätt så rejäl hall. Då hör jag inte alla hans småpip. Och vaknar alltså inte utav dem. Jag vaknar när han verkligen vill något! Och det är numera EN gång per natt, alltså en enda gång! Mot fem-tio gånger annars! Och samtidigt med detta sover han bättre. Ja, det är knappt att jag vågar skriva det, för det är lite för tidigt för att våga hoppas på en kontinuitet. Men sista veckan har jag inte vaknat på morgonen utav Axel. Jag har istället vaknat utav Annas 'mammaaaaa lääällin'. Och det inte förrän klockan är runt sju! Inte halv fem-fem. I morse vaknade Axel halv åtta! Detta är verkligen helt underbart! Han vaknar bara en gång ordentligt, och får han bara en flaska välling då så sover han länge sedan!. Eller har hittills gjort i alla fall. Dessutom har han kommit in i någon slags sovrytm dagtid också. En förmiddagssömn i vagnen på promenaden, och så en rejäl eftermiddagssömn i sin säng på eftermiddagen. Precis så som det SKA vara. Så som hans systrar har funkat. Att det skulle ta tio månader att ställa in denna gossen är lite märkligt... det kanske har vait omogna mjölkproteinöverkänsliga tarmar som nu mognat? Jag hoppas på att det inte blir några längre bakslag!

Det är fantastiskt skönt, det känns som att jag är på väg ur ett vakum! Jag är inte en sur och tålamodslös morsa utan tycker faktiskt till och med det är jättemysigt att rita och måla och lera gubbar med barnen.

Tänk vad lite sammanhängande nätters sömn kan åstadkomma...! 

Annars så går livet ut på att vispa pulverpåsar med varmt eller kallt vatten. 3 stycken á 147 kalorier per påse. Det ger hela 441 kalorier per dygn, plus tre eller fyra liter vatten = ren kur med Cambridgemetoden. Fan!! vad hungrig jag är emellanåt. Yr och svimfärdig andra gånger, känner ett tvång att lägga mig ner vissa stunder. Får se hur länge det funkar. Två dagar nu har jag varit ute på långrundan, 8 km, med dubbelvagn och två barn, eller snarare pansarvagn. Svårstyrd och tung som ett as är den. Och här i stan finns det många backar... Efter ett sånt pass känns det som att kroppen är helt tömd på energi! Jaja vill man bli fin får man helt enkelt lida pin! Jag känner redan i brallorna att de börjar bli lösare om ben och midja, det är ju morot om nåt! På torsdag är en vecka avklarad, och jag vet ju av erfarenhet att första veckan är värst. Men samtidigt så har jag ju inte haft tre barn att ta hand om tidigare gånger jag pulvrat. Det är tur att Axel sover så att jag får energi den vägen!

Jaja, vem har sagt att man ska leva livet lätt??  ;)

måndag 17 januari 2011

Familjen Taikon på väg till dagis, på tok försenade! Som alltid...
:)

lördag 15 januari 2011

Lördag!

Jag tror inte att det är sant! Igår kväll kräktes Anna i sängen, två gånger. Sen somnade hon. I dag är magen kass. Men hon är pigg. Jag försöker komma på hundra andra orsaker än vinterkräksjuka. För det är det INTE har jag bestämt! Jag tycker faktiskt att vi haft nog av den varan sista tiden! Usch!
Ikväll jobb för min del, jag hoppas verkligen (!) inte att det blir en repris av det som hände för några helger sedan, jag fick magsjuka på jobbet. Vidrigt! Första tecknet så åker jag hem! Ska jag spy ska det vara hemma på mitt dass!!

Lördagsfrukosten var urtrist, de andra åt yoghurt, rostat bröd med västerbottensost och marmelad på, egenpressad apelsinjuice... jag drack en kopp te utan honung i. Då kan det faktiskt kvitta med te. Trökigt! Men målbild sommar, fina kläder och kanske bad i havet för en gångs skull?? Men jag måste ändå säga att hungrig det är jag faktiskt inte. Inte speciellt alls. Kommer det sug så dricker jag. Och jag fuskar med att dricka cola zero ibland. Annars kopiösa mängder vatten. Mer eller mindre alltid kissnödig.
Det är alltså inte hungern som är det jobbiga. Det är mer det sociala att äta tillsammans, och dricka tillsammans. Vin. God mat. Lördagsgodis. Igår åt Maja marängswiss, DET var jobbigt! Så helgerna kommer helt klart att vara värst när alla är hemma. Bättre att jobba bort helgerna nu i början. Får se vad som händer på jobbfronten framöver. Extrajobbet tar snart slut igen. Har lite planer. Herregud det går absolut ingen nöd på mig, jag måste ju inte jobba. Vi bor ju i det fantastiska landet Sverige där mammor kan vara hemma länge om man håller igen på dagarna. Så jag kan vara hemma i flera år till om jag hade trivts med det. Men jag vill ju ut och jobba! DET trivs jag med, i lagom dos, liksom att vara hemma i lagom dos. Både ock. Det går faktiskt att både äta kakan och ha den kvar... ja se där, nu kom det matprat! Äta!! Kaka! Mums ;)

Ha en fin lördag mina readers! 

fredag 14 januari 2011

Andra dagen!

Ja med pulverdiet alltså. Gårdagen gick fint och även idag. Det jag märker är att jag fryser som en hund! Men jag har huvudet med (?) och även humör och tålamod. Än så länge. Lagade torskgryta till billor tidigare idag och det luktade gott! (att han tyckte det smakade soptipp är en annan story. Fisk och ris och grönsaker var ingen direkt favvo - men nu har jag gjort en laddning och då får han snällt äta!!) Snart ska jag laga currykyckling till övriga famljen. Och själv ska jag nog slå till med en chokladpåse till kvällsmat, kanske till och med lyxa till och göra den varm. Men gräddklicken hoppas över ;)
Dagens motion blev långrundan med vagn och med broddar på fötterna. Tror den är kring 8 km. Svinkallt. Och så glömde jag min mobilsladd så jag fick stoppa in mobilen vid halsduken och lyssna på ljudboken via högtalaren... folk trodde väl att det fattades något hos mig!

Annars så är läget under kontroll tror jag. För ovanlighetens skull så är det jobb i helgen!! (hur många helger har jag jobbat sen november? Många många!) Jag fick förresten norgelönen igår. Goa pengar!

Sen så vill jag ha vår. För vad i hela friden är det för fel på barmark, solsken, plusgrader, krokus i rabatterna, takdropp, bilar utan dubbdäck...? Jag bara undrar...

Blivande konstnär måntro?

Nymålade flicknaglar :)

torsdag 13 januari 2011

Idag är det en sån där dag...

...då jag samtidigt som jag har ont i hjärtat, inser hur fantastiskt lyckligt lottad jag är! Jag har tre fantastiska ungar på jorden! Levandes glada sociala duktiga och fullkomligt fantastiska små människor! Konstig känsla, att vara både lycklig och olycklig på samma gång?!

Lilleman har varit på 10 månaders-läkarbesiktning på bvc. Jag inser nu att vi inte längre har en bebis utan en kluns på 10.4 kilo. Doktorn hade inget att anmärka på, men vi pratade om billors (Anna kan inte säga lillebror utan säger billor, och det kallas han för det mesta..) sömnvanor som man minst sagt kan kalla tröttsamma! I alla fall för mig! Han vaknar måånga gånger per natt, och har gjort det sen han kom till världen. Jag har försökt allt! Lägga senare, hålla igen med sömn dagtid, ger välling på natten, köra femminutersmetoden när han vaknar, gå och bära på natten, byta blöjan, låta sova i vår säng, stoppa om, öppna fönstret, öka värmen. Ge vatten. Inget funkar! Doktorn tyckte att jag skulle sluta att ge välling på natten, han ska klara sig på den gröt/mat han får direkt innan läggdags. Och det ligger en poäng i det, för han är egentligen inte hungrig, han dricker bara någon dl på natten, och när han vaknar på morgonen så är han inte speciellt gröthungrig direkt. Jag ska dessutom tänka på att inte ge honom någon belöning för att han vaknar, alltså ingen napp, ingen ny blöja, inte lyfta och absolut ingen mat. Bara gå in, stoppa om och säga 'godnatt nu är det natten- sov gott' och sedan gå därifrån. Alternativt sitta inne hos honom tills han somnar. Jag ska nog ge detta en chans, eller två... i morse slog jag upp mina blå 05.14, och det var inte för att jag var utvilad och pigg som en mört. Det berodde på en vaknig billor! Under natten har jag nog varit inne hos honom fyra-fem gånger... Komavarning!

Efter dagislämning av de stora tjejerna och bvc-besök åkte jag hem och tog sen vagn och hund med på en runda på stan, hade en del jobbärenden, men slank också in på Penny Lane och tittade på REAn där. Blev köpsugen, hittade en blekrosa blus och en stickad härlig tröja från HunkyDory som jag föll för. Men nää jag lät bli. I morse mixade jag nämligen min första påse pulver. Ska köra Camebridgekuren, nu är det ren kur som gäller ett tag framöver. Vet inte hur länge jag ska hålla på, får se hur länge jag ids! Dumt att köpa nya kläder nu då, trots 50%, mycket roligare att köpa nya kläder om ett par månader!!

Idag är det en sån där dag...

...som minnena bara väller över mig. Idag är det tre år sedan vår Olle föddes. Död. Den absolut värsta dagen i hela mitt liv genomled jag för tre år sedan. Allt annat hemskt och jobbigt jag upplevt och varit med om är noll och inget. Söndagen den trettonde januari 2008 var vidrig och en större avgrundslös tomhet har jag aldrig någonsin upplevt i min kropp och själ som då. Som tur är, går den mest akuta sorgen över efter ett tag, så väl är vi människor funtade. Men fortfarande kan jag känna mig tom och att något fattas mig. Jag pratar med våra levande barn om deras bror Olle, som ligger i minneslunden i kyrkogården som vi går igenom varje dag till och från dagis. Maja är ju den i syskonskaran som förstår vidden av det som hände och hon vill gärna gå till lunden och prata med lillebror, visa något, berätta vad hon gör, tala om att hon ska till dagis, tala om vad hon gjort på dagis. Berätta att det är snö och att mamma drar dem på pulkan till dagis. Tända ett ljus ibland. Anna och Axel förstår inte ännu, men jag vill gärna att det ska bli en naturlig del även för dem att vi går till lunden ibland. Jag vill inte att Olle inte ska kommas ihåg. Han levde inom mig, han sparkade och växte. Han är ju vår son. Han var så önskad och jag längtade så efter att få se honom och hålla honom. Men inte som död, inte för att hälsas på i en minneslund.

Jag hoppas att han somnade in i någon slags ro, att ljudet av mina hjärtljud gav någon slags trygghet... I mina mörka stunder är det min tröst. Jag hoppas att det var så.


lördag 8 januari 2011

Maskeradfest idag - häxa! Inte prinsessa som jag trodde... det tar sig :)

torsdag 6 januari 2011

SjörövarAxel :)

tisdag 4 januari 2011

Nämen, vi tar väl...

...och prövar en ny vana, säger Axel. Varför inte vakna redan tjugo över fyra? Det har funkat fint de sista tre mornarna! Ligga kvar i sängen och somna om? Nej det kan du fetglömma, det gör jag inte! Ingen idé att du ens försöker morsan, jag ligger och piper tills du tar upp mig.  Upp och äta gröt och krypa omkring och gnälla, för egentligen är jag ju inte så utvilad och färdigsövd, utan mest... ja jag vet inte? Orolig. Och riktigt sovtrött blir jag ungefär när syrrorna behagar vakna, så det är ingen vits att du försöker lägga mig innan dess.. eller dig själv för den delen!

Fy fan - på ren svenska - för morgonpigga ungar!

söndag 2 januari 2011

Första skridsko-turen! Egengjord is på trädäcket! Kom och åk :)
Ooj Axel, om femton år (när du är som värst tonårstrött!)  ska jag väcka dig aptidigt om  söndagsmornarna...!! Jag lovar!

Jag förstår mig inte på den här lille yngen, feber som bara den, snorig och sjuk. Trots det är lilla kroppen inställd på att vakna tidigt. Han har tjorvat hela natten, jag har glömt hur många gånger jag varit där inne i natt? Och så vaknade han 4.20 lite ordentligt, men fick ligga kvar och jag låg och hoppades hoppades att han skulle somna om, men icke! Upp och hoppa kvart i fem! 

lördag 1 januari 2011

Slagen hjälte! Förkyld med 39.9 i temp, somnade på mattan i vardagsrummet... Sista ungens tur i denna omgångens förkylning!!