fredag 31 december 2010

2010!

Idag är det 2010 års sista dag. Vilket år det har varit! Mycket har hänt, mycket har jag varit med om. Men min första tanke eller känsla som kommer över mig när jag tänker tillbaka är en stor trötthet! Vad hemskt att känna så som en summering av ett år! Men jag har varit, och är trött. Fysiskt och själsligt trött. Självklart känner jag en stor gränslös lycka också, vi fick ju ytterligare en medlem i familjen. Axel kom till oss i slutet av mars. Men i slutet av graviditeten, med två pigga intensiva barn, är man ju trött av naturliga skäl. När lillebror sedan kom med jobbiga gnälliga nätter från början, och likaså dagar, vilket berodde på hans allergi mot mjölkprotein, fortsatte tröttheten att byggas på i min kropp. De nätter jag sovit utan avbrott kan nog räknas på en hands fingrar. Det är en förlamande trötthet, jag har orkat fixa allt som jag måste göra. Barnen, hemmet, jobbet. Men inget annat. Mitt sociala liv har varit obefintligt. Det är ju så här det är. Jag vet det. Jag är inte ensam. Det vet jag också. Men likväl är jag och har varit väldigt väldigt trött.  Det har varit några väldigt intensiva år. Flera täta graviditeter och omsorgen kring små barn och en samtidig vilja att göra något eget, är ingen bra kombination.

Axel är, förutom sin besvärliga sömn, en helt fantastiskt glad liten unge! Han får lära sig livet genom den hårda skolan, hans närmaste storasyster kan ibland göra livet hårt för honom. Hon tar det han håller i handen, och säger 'Annas bil miiin'. Då blir lillebror arg! Och så kommer storasyster Maja och medlar. Jag är den första att skriva på att den plats man har i syskonskaran formar en till den person man blir! Jag har väl inte tänkt på det så mycket innan, men nu med egna barn i skara ser jag skillnaden.

Maja tar sitt storasysterskap på fullaste allvar. Hon har sedan Axel kommit, vuxit ordentligt. Jag har varit tvungen att stoppa mig själv ibland och tänka på att hon faktiskt bara är fem år. Anna har också vuxit, jag har ju tyckt att hon minsann varit min lilla bebis, jo tjena! Hon var ju jättestor när Axel kom! Ändå vägde ju han 4500g och var ingen lite plutt utan rejäl och stadig redan från början.

Den största känslan som trebarnsmamma för mig har varit, kanske mest i början, att inte räcka till. Att hur jag än försöker att slå knut på mig, så är alltid någon missnöjd. Jag lärde mig i somras att gå och amma och hålla med en arm, och samtidigt fixa lunch till Anna och Maja. Man har ju simultankapacitet! :) men nu när jag tänker efter har det lugnat sig med missnöjet. Det har väl med tiden att göra, alla har nu vant sig vid att vi är fler i familjen och att få vänta på sin tur. Även jag har vant mig vid att någon faktiskt får vänta.

Maja är sedan i höstas haj på dagis. Det är sista året innan skolstart man är en haj. De har speciell hajverksamhet som går ut på att alla 05-or i gruppen ska göra olika saker tillsammans och svetsas samman i en grupp. De kommer att gå i samma klass sedan. Maja ser fram emot skolstarten som bara den. Hon vill så mycket, har höga krav på sig själv. Hon tränar på ord och siffror. Kan plus och minus och alla bokstäver. Helst vill hon kunna allt innan hon börjar skolan!
Maja har tappat fyra tänder i år. Just nu har hon glugg uppe i munnen. Så fin!
Maja älskar att rita och måla. Det är högvis med teckningar på hennes hylla när jag hämtar på dagis. Varje dag. Jag sparar en del av dem och det är kul att se hur hon utvecklas från huvudfotingar till finaste prinsessor med många detaljer.

Under året har hon varit på barngympa och simskola. Och så mulle på söndagar. Hon har varit hemma hos  kompisar och lekt och hon har haft kompisar här.  Hon är social och tycker om att leka. Samtidigt som hon gärna myser i soffan och ser på en film. Hon har också ett stort behov av att göra bara mamma och Majasaker, som att gå på stan tillsammans bara hon och jag. Utan barnvagn och utan hund. Så det gör vi när det går.

Anna var hemma med mig och Axel i våras och började på dagis i augusti. Inskolningen gick som en dans, hur enkelt som helst. Anna är en rätt så okomplicerad liten unge. Hon är väldigt tydlig med vad hon vill och vad hon inte vill. Det har kommit många många ord som hon gärna använder. Hennes aktiviteter har än så länge hållit sig till dagis. Det räcker. De gånger det har fungerat har hon, Axel och jag följt med till Mulle. Men det är inte alltid enkelt med barnvagn i skogen. Anna har kommit förbi sin värsta 'pillapåallt'- och 'dra ner allt-period'. Det är skönt, nu kan hon leka med sakerna, inte bara pajja dem... Anna tycker om att leka med djur och att läsa böcker som man kan veckla ut. Hon härmar alla djur och kan också namnet på de flesta vanliga varianterna. Hon har också en hel hög med bilar som hon kör med och Rory från barn-tv är en klar favvo.
Hon älskar dagis, när jag säger på morgonen att vi ska till dagis så åker nävarna upp i luften och ett 'jaaa' kommer som ett brev på posten! Härligt!

Axel har lärt sig krypa och gör det snabbt som en vessla. Han slutade att amma runt halvåret och har sedan dess ätit mjölkfri mat. Han tycker mycket om riktig mat, men har nu sista veckorna lärt sig att uppskatta välling på flaska. Det är bra! Han har varit förkyld länge i höst och han fick fyra tänder uppe i munnen samtidigt! Det var lite taskigt, och det gjorde hemskt ont. Stackars unge! Nu står han upp och håller sig med en hand, och kan vrida sig från soffan till bordet. Jag tror att han blir en tidig gångare? Även om jag inte hoppas det. Han sover som en kratta om nätterna och han är inte alltid nöjd, och det är hemskt frustrerande att inte veta varför.

Och så jag då. Jag har haft butik i sommar. I källaren. Grå Granit. Det var en stor erfarenhet, och det var roligt. Väldigt roligt. Men samtidigt väldigt mycket jobb. Axels första sommar tillbringades i en babysitter bredvid glassboxen i källaren! Han somnade gott till surret! Haha!
Men någon mer butik blir det inte. Jag missade sommaren! Vart tog den vägen? Det är inte värt att inte kunna följa med barnen till badstranden eller att fiska krabbor. Kunna göra utflykter, uppleva sol och värme! Jag funderar på vad jag annars kan ha för verksamhet i källaren, men har ännu inte kommit på det! Vi får se!

I Augusti tog jag det jobbiga beslutet att lämna bort Fia.  Hon hamnade i Skåne hos en tidigare hundtränarkompis. Allt fungerar hur bra som helst men bara av att skriva detta får jag en stor klump i magen av saknad. Men tiden fanns inte. Och finns inte nu heller. Det var synd om hunden. Och i ett sånt läge måste man ju se bortom sig själv och se till hundens bästa. Men det gjorde fruktansvärt ont och det gör fortfarande ont. Det är tomt utan henne.

I höstas var jag i Norge och jobbade första gången. Det var annorlunda och en upplevelse. Och det blir säkert igen, det verkar ju inte bli så mycket jobb på mitt ordinarie extrajobb fram i vår. För jobba det vill jag och mår bra av. Nästa höst kommer en helt ny värld att öppna sig för mig! Då kommer lilleman att börja dagis. Då kan jag helt plötsligt börja jobba dagtid! Och slutföra min ofärdiga vidareutbildning.

Summa summarum. 2010 har helt klart varit ett intensivt år. Men samtidigt fantastiskt att få lära känna en ny liten människounge och att få följa Majas och Annas utveckling. Det händer ju fantastiskt mycket på ett år. Det har också varit ett år då jag klivit tillbaka i flera avseenden.

Mina tankar kring det nya året då... ja jag ska börja året med en pulverperiod. Nu får det hända nåt på viktfronten. Det går för sakta, och jag har tappat bort min karaktär och min disciplin. Då behöver jag tvinga mig dit igen. Det blir bra. Jag hoppas att snöeländet kan smälta bort någon gång så att jag kan börja gå mina långpromenader igen. Jag saknar dem, men då får det gärna vara varmare än minus femton!
Jag ska försöka att ta alla möjligheter som finns till vila och sömn. Jag behöver det. Jag vill inte att även nästa år ska bli i sömnbristens tecken. Det orkar jag bara inte.
Jag vill bli bättre på, eller snarare att hitta energi till, att umgås med mina vänner.
Och jag ska försöka att hitta fler möjligheter till egentid, förutom på jobbet. Göra något eget, för min egen skull.
Och jag ska njuta, njuta av livet, av familjen och av våra härliga ungar! Njuta av sommaren och solen, jag ska njuta av ledighet och av jobb. Jag ska njuta av att unna mig själv lyxen av tid för mig själv! Allt i en härlig mix!

Till er alla vänner, bekanta, okända, släktingar... som är inne och läser här, vill jag önska ett riktigt gott nytt år!


 

onsdag 29 december 2010

Hur glad kan man vara när man blivit utklädd till prinsessa av sina syrror??? Inte alls glad! Billor påklädd under stark protest, men det bryr sig inte M och A sig om! :)

tisdag 28 december 2010

Ensamma strumplådan är en av lekarna hos oss idag, 'vem får flest par strumpor...' ??

:)

=fantasitorka hos mamman!

Hur sysselsätter man tre ungar med jullov?? Och jag ids bara inte gå ut i snorkylan!

Hittills idag: lekt kurragömma, gjort lerfigurer, lekt fågelbo i billors säng, ritat, spelat spel... Fikat!

Och klockan är bara tolv ännu!!

söndag 26 december 2010

Man kan inte räkna med..

..att få sovmorgon med en liten 9-månaders ligist i huset. En liten lilleman som det inte alls går att lita på. Jag trodde i min enfald (!) att de urtidiga mornarna var över. Att han äntligen vuxit ifrån dem.. han har nämligen fått vara vaken en timma längre om kvällarna sista tiden och det har resulterat i att han i och för sig vaknat runt femsnåret varje morgon, men efter nappisättning x 1-flera så har prinsen somnat om, till sju! Underbart! Men som alla vet, underbart är kort.

I natt har det varit en riktig skitnatt igen. Han vaknade första gången vid tolv tror jag, sen ungefär en gång i timmen tills klockan var halv tre, då fick jag nog och gav honom en flaska välling. För vad ska man göra när inget annat är bra nog? Det blev inte bättre, så han låg där missnöjd i en timma innan han somnade om. För att vakna kvart i fem igen... och totalvägrade att somna om. Det var bara att stoppa fötterna i de varma sköna röda ulltofflorna från tomten, och svepa om morgonrocken, sätta på sig ett leende och gå in för att lyfta upp skitungen! Men vänta bara. Han ska få igen! Ojojoj vad han ska få igen. När han är 16 år och vill sova till elva-tolv! Jag kommer att vara en riktig terroristmorsa, upp med sig senast klockan nio! Lördagar och söndagar. Dessutom ska han få ordna frukost på sängen till sin arma moder...  Hmm är det i såna här sammanhang ens mest primitiva sidor skymtar fram?? ;)

Nåväl, uppe är jag, två koppar svart kaffe uppdrucket, tvätten är ihopvikt, det är undanröjt och börjar se ok ut i de rum jag kommer åt utan sovandes familjemedlemmar.

Julen har varit fin, lugn och fridfull. Kantad med sjukdom dock. Anna har haft väldigt hög feber, så
själva julaftonen gick hon på rumpraketer med alvedon för att ens orka vara med. Tomten hittade hit och barnen köpte honom med hull och hår. De hade tydligen varit snälla för de fick en väldig hög med paket! Dock åkte J och jag på nåt konstigt illamående och huvudvärk. Jag trodde bergis att jag skulle åka på en vinterkräkepisod igen, jag mådde så himla illa. Men det nöjde sig där. Det blev inget av det.

Idag är det ettans tur att koka. Och hosta, och direkt sätter förkylningsastman igång. Men det funkar bra att inhalera här hemma. Skönt att slippa ränna på jourcentralen. Idag blir det ytterligare en innedag. Minus 12 ute. Inte ens hunden vill ut och kissa...

torsdag 23 december 2010

God Jul alla ni därute bakom era skärmar!!
Må så gott, njut och känn julefriden!

onsdag 22 december 2010

Ajjabajja billor (=lillebror) sladdar är gott, och om man drar i dem... då händer nåt!!
Suck!

Dan före dan före dopparedan!

Febern härjar i vårt hus. Ja inte hos oss alla, men hos Anna.  Strax under 40-gradersstrecket har hon och hon håller sig för huvudet och säger 'ajaj huet' hon frossar och hon kokar, på med 'jajja' (=jacka på Annaiska) och in under duntäcket, tills hon börjar koka, då är det med all tydlighet i världen lätt att förstå att hon är varm, för då åker allt av! In på bara skråtten. Hon dricker bra och hon får sina rumpraketer med Alvedon sen är det bara att stå ut och avleda det värsta gnället. Sitta i famnen är bra. Och olikt Anna som brukar ha en hel myrfarm i rumpan. Stackars liten unge! Axel och Maja hostar och nyser och snorar men ännu ingen feber. Och inte heller  några prickar, det kanske bara är en ny förkylning det här? Vi får väl se. 

Jag fick frågan om jag var sugen på jobb i Norge över jul, tänk om jag skulle ta och köra dit på juldagens lunch och köra ett dubbelpass, en kväll+natt och sen köra hem söndag morgon efter jobbet. Ska fundera. Rätt goa pengar röda dagar. Å andra sidan hade E6an stängt några timmar i natt på väg norrut på grund av all snö som kommit och drivit in över vägen... jag känner inte för att stå i kö om jag jobbat ett sånt pass. Jag ska fundera ett varv till.

Idag blir det sillinläggning om det hinns mellan all barnservice. Sen kvällsjobb. Fullt ös. Som vanligt.

tisdag 21 december 2010

...och så några såna här!

Vet dock inte vad det blir för jul i år, kanske i scharlakansfeberns tecken. Den går på dagis och ikväll efter baket började Anna att koka. Ville sitta i famnen under filt. Pekade på pannan och sa ajaj. 39.9 i temp. Stackars liten skrutt!

Sådär, min egen variant av Rocky road fudge ska få stelna!

...knappt en enda kalori...

;)

Jaha, nu han kommit på att han kan öppna... Barnsäkringsdags tredje gången gillt =)

Tisdag

Och dan före dan före dan före dopparedan! Har jag räknat rätt då? Ja Maja har då full koll, hon räknar sina paket i sin paketkalender och kommer på så sätt fram till när tomten kommer, med ännu fler paket. (tomte ja, är det någon som känner sig manad??? ) För många paket blir det... sådana bortskämda ungar! Men det är ju så kul att shopppa =) och det är så roligt att se dem glada och ögon som tindrar av lycka! Även om det är materiella saker de blir glada åt ska det bli mysigt att vara tillsammans hela familjen. Utan att behöva säga hej och hej då för avbyte när J kommer hem och jag åker till jobbet. Och att han ska vara hemma hela dagen utan jobb, ja till och med tre dagar blir det! Lyx!

Julklapparna är så gott som färdiga som sagt, ja kanske att Axel ska få något mer. Men han har ju såklart inte alls samma koll ännu. Allt är inhandlat så idag blir det köttbullebak och Janssons, sillinläggning väntar jag med ett par dagar till. Sen ska det göras rockyroadfudge, och knäck. Några fler sorters godis. Rödbetssallad. Lax och sås till den. Säkert fler saker... Men jag tror att jag har koll på läget. Hyfsat i alla fall. Det blir en ätarjul. För sen är det dags att på allvar ta tag i pulverdieten. Jag tänker köra igång efter 'trettne'. Och då bara köra pulver. Ett tag, tills jag antingen lessnar eller är nöjd. Blir man nånsin det? Nu i hösta körde jag en blandvariant med pulver och lite mat, men jag tror att jag måste få igång ketosfasen,. Första veckan är det bästa att hålla sig ifrån mig, egentligen borde jag boka in ett norgekör då, för jag kommer att vara hungrig och grinig. Då är det egentligen lika bra att jobba, för där kan jag ju inte vara grinig =)

Det kommer nog hur som helst att bli en del norgejobb framöver i vår, mitt extrajobb här i stan är i en omorganisationsfas och kommer inte att behöva vikarier i samma utsträckning som tidigare. Det är tråkigt, väldigt väldigt tråkigt, för jag stormtrivs! Det är så roligt! Det är en dels en ventil och även ett bra komplement till mammaledigheten. Det är så enkelt, bara att sticka hemifrån tio minuter innan jag börjar och sen jobba några timmar och så hem igen. Kan inte bli bättre! Att sen mina kollegor är de allra allra bästa gör ju inte saken sämre! Jaja vi får väl se vad som händer. Jag har lite krokar ute. Allt brukar ju lösa sig på ett eller annat sätt.

Scharlakansfeber på dagis, får väl se om det blir feber prickar och några smultrontungor på ungarna i jul!


Lyssna! Ett norskt band, en nyhet för mig:

Madrugada!

I like a lot!

måndag 20 december 2010

torsdag 16 december 2010

Lilla nyklippta Rebecka tycker det är kallt ute, mycket mysigare under en yllefilt i soffan =)

Jag står!! Mest hela tiden....

onsdag 15 december 2010

Rekommenderas varmt! Ett fantastiskt gott vin!! Som dessutom ska avnjutas ikväll tillsammans med älggryta! Vi fick så fint besök igår, även om jag saknar ytterligare två ur samma 'klan' :)

tisdag 14 december 2010

Tisdag!

Har lite ordtorka - då får det bli bilder i stället! Som sista dagarna. Det blev så stort sist jag skrev ur hjärtat. Det var inte meningen. Jag glömmer att det finns människor där ute som faktiskt läser det jag skriver. Det låser mig och jag har börjat skriva privat också. Jag har många ord som behöver komma ut, och att skriva är lika med en ventil för mig.

Livet rullar på, och dagarna startar numera av mig själv innan lilleman vaknar. Min kropp har ställts in på tio i fem, för där nån stans vaknar han. Den lille prinsen. Varför han vaknar vete sjutton för han är inte vidare hungrig och han är inte vidare pigg. Mer trött och gnällig, men se somna om gör han inte. Så strax före fem ligger jag och väntar på hans första pip. För det kommer, allra senast tjugo över. En klok man sa för ett tag sen att ibland får man liksom gilla läget i att det kommer att vara en jobbig period framöver kanske ett halvår. Då vet man det och så får man lösa det på bästa sätt. Och det försöker jag att göra. Jag tar mig en powernap i soffan när det blir tillfälle. Det gör väldigt gott! Hinner jag inte det blir det långa dagar, jobbar jag dessutom kväll en sån dag blir det gäsp-race på jobbet. Men allt går. Och sova får jag göra sen.
Jobbet ja, jag fick frågan om att köra en norgehelg nu i helgen. Och jag var sugen, speciellt efter att jag räknat ut på ett ungefär hur mycket det skulle ge i plånboken. Men samtidigt har jag knappt förberett en enda sak till julen. Det är mat som ska inhandlas och lagas, julkort ska skrivas, godis ska göras, julklappar ska köpas och slås in. Skickas iväg i tid. Och att göra allt det ensam ger mig lätt panik. Jobb blir det ändå på mitt ordinarie extrajobb men då är jag ju hemma mellan passen. Och hinner greja den tiden. Men jag har inte bestämt mig hundra ännu. Får se. En fördel är att jag sover bra där eftersom jag går långa pass, och jag får sovmorgon till klockan sju. Hmm..

Maja och Anna hade lussefirande på dagis igår. Maja tog sitt luciaskap på största allvar! Superkoncentrerad med händerna ihop och kronan i håret. Såg alldeles salig ut. Och tittade argt på lillasyster Anna som var tomte, och stod och jazzade längst fram till sången, pekade och sa till fröken att mamma var i publiken men hon kom inte fram och ville bli buren så som Maja gjorde i hennes ålder. Istället dansade och spexade hon som 17! De är väldigt olika de där tjejerna. Nästa gång är Axel med i tåget och Maja går i skolan... tiden går! Och vi med den.

söndag 12 december 2010

Vi är hundvakter i några veckor åt bästa Rebecka! Sicken liten sötnos hon är! Och fantastiskt mysigt med hund igen, det har varit och är fruktansvärt tyst och tomt utan Fiabia.

Idag åkte Maja, vovvan och jag iväg med bilen på lite shopping, lucianattlinnet hade krympt (?) så ett nytt sånt fick inhandlas och såklart satt Rebecka i knät på Maja i bilen. De två har verkligen funnit varandra! Och visst, det är inte jättesäkert med en lös hund i bilen, men rätt sött :)

Julmarknad i stan idag - vann två kg marabou! Haha!!
Karusellen var kul i tjugo sekunder sen skulle 'Anna åka inte neeej'. Det blev avlyft och påhej till storasyster från trygga vagnen! Ja se fröken finemangs vilja rår man knappt över nu för tiden! Det blir som hon vill oftast...! Eller i alla fall så väljer jag våra fighter!

fredag 10 december 2010

Jag står minsann!!

...jag står!!

(neeej kryp säger mamman!)

torsdag 9 december 2010

Sladdar!!!

Lilla Anna har namnsdag idag!! <3

onsdag 8 december 2010

Annas present i dagens kalender! Så fin (heja Ullared!) Hennes kommentar när hon krumbuktade sig vid spegeln var 'titta mamma anna (är) sessa'!

tisdag 7 december 2010

Jag mår mycket bättre idag! Men shit (!) vilka sista dygn det varit!
Fy fy fy för magsjuka! Ingen vidare aptit ännu dock, svag och yrslig men det är på väg åt rätt håll. Tänk om man till och med skulle råka tappa något hekto på kuppen, då har det ju ändå varit något positivt med eländet i alla fall :)

Peppar peppar så är barnen friska ännu...

måndag 6 december 2010

Vinterkräksjuka...

Igår på jobbet kom eländet över mig! Bara sådär pang på. Vinterkräksjuka är en av mina största fasor och igår var det alltså min tur. Strax innan eländet hade jag haft en väldigt fin stund, verkligen trist att det fick ett sånt antiklimax!

Jag fick ordnat med skjuts hem, sen var det bara att lägga mig på toa. Det var liksom ingen idé att gå därifrån... Fy fan på ren svenska! Idag är jag mör i hela kroppen, darrig och har riktig skallebank. Man använder rätt konstiga muskler när man kräks.

Hoppas hoppas hoppas att jag inte smittat ner hela högen av kollegor :(

Hur kan nåt så här litet och oskyldigt ställa till med så mycket???
Norovirus!


lördag 4 december 2010

Grå Granit!!

Klockan 11.00 öppnar vi igen! Och kommer att ha öppet helgerna fram till jul! Fortfarande 50% på allt utom de små tomtenissarna som smugit sig in i butiken!
Slå till på en svensk fotogenlampa till någon i julklapp, handdukar från Zone, härliga boxar från House Doctor och mycket mycket annat!

fredag 3 december 2010

Idag fick ungarna åka pulka till dagis! Snacka om succé!
Maja sa 'mamma vi kan väl ta vägen genom kyrkogården så vi kan visa Olle att vi åker pulka till dagis..'
Självklart Maja, Olle måste ju få se er sa jag, med klump i bröstet!

Älskade barn!

torsdag 2 december 2010

Denna morsan är ju knäpp! Har sytt (!) var sin adventskalender till M och stora A! Lilla A får en nästa år.
Nu är de fullproppade med 24 st presenter var!

Maja fick en gran...

...och Anna fick en äpplekalender!!!

onsdag 1 december 2010

Morgonfrid!!
Ha en fin dag alla ni där ute!!